Salam Sejahtera dan Selamat Datang

Ini adalah blog peribadi. Apa yang saya tulis adalah dari pengalaman atau pendapat saya sendiri kecuali saya nyatakan sumbernya. Mohon maaf kalau ada yang berkecil hati. Sila beri teguran jika ada yang tidak betul. ^_^


Pengikut

Sabtu, 15 Februari 2014

Cara Membuat Tepung Beras Perang / Putih (nestum homemade)

Kerja si ibu utk menyediakan makanan bayi akan lebih mudah dgn memasak tepung beras ni. Proses membuat tepung beras ni agak renyah tetapi tidaklah susah. Yg penting kita seronok nak buat. Tengok bayi makan lagi bertambah seronok. Hihi..

Cara membuat:
1. Tepung beras direndam selana 2 jam utk beras putih @ 6 jam utk beras perang.
2. Toskan beras.
3. Sangai atau goreng beras tanpa minyak.
4. Biarkan sejuk seketika
5. Blendkan
6. Tapis halus
7. Simpan dlm bekas kedap udara
8. Simpan dlm peti sejuk utk elak berkulat
*cara masak nanti saya tunjuk ye*
Proses merendam beras
Sangai dan kemudian di biar sejuk

Ditapis halus
Simpan dalam bekas kedap udara dan masukkan dalam peti sejuk utk tahan lama
Si nyumm nyummmm

2 ulasan:

Lielys berkata...

sgt bagus cara ni.. menjimatkan masa! thanks for sharing.. cuma nk tnya.. kenapa kena rendam berjam2 dulu ye sblom kita tos?

Tanpa Nama berkata...

Sangai kan tu brpe lame