Salam Sejahtera dan Selamat Datang

Ini adalah blog peribadi. Apa yang saya tulis adalah dari pengalaman atau pendapat saya sendiri kecuali saya nyatakan sumbernya. Mohon maaf kalau ada yang berkecil hati. Sila beri teguran jika ada yang tidak betul. ^_^


Pengikut

Selasa, 13 September 2016

Cara mudah masak bubur dan labu guna electric lunch box (elb)

Rara dah lulus mkn bubur. So dah boleh campur2 lauk utk dia. Harini nak test labu sebab dia tak pernah mkn labu lagi. Apapun, saya tak sempat nk steam dan buat puree labu utk campur dalam bubur. Huhu.. nasib baik guna elb boleh masak (steam) sekali harung. Mudah kerja mak. Hihi..

Step by step saya akan eksplain melalui penerangan dlm gambar di bwh ya.

Labu dibuang kulit dan dipotong dadu kecil2 dan diletak sedikit hirisan halia (tiada dlm gmbar sebab belum letak masa ambil gambar ni. hehe). beras sejemput ditambah air 2 cup (yg diberi sekali bersama elb) steam sekali harung. bubur di bawah dan lauk di atas.
saya keluarkan labu di minit ke 15. manakala bubur siap masak minit ke 40.
bubur dah siap blend. diletak semula dalam elb. nak bawa ke rumah nenek.
Bawa sekali dengan elb untuk memudahkan nenek panaskan bubur Rara. chia.. chia.. chia..

3 ulasan:

dorsett pink berkata...

thanks for sharing

idzwa kamaruddin berkata...

senang dah kan pakai periuk ajaib ni ;)

Myluv - Syl berkata...

dorsett pink: nanti syl share lagi. addicted dah ni. kahkahkah..
izwa: senang dan best. dulu2 tak pandang sgt sebab syl tak study betul2. kehkehkeh..