Salam Sejahtera dan Selamat Datang

Ini adalah blog peribadi. Apa yang saya tulis adalah dari pengalaman atau pendapat saya sendiri kecuali saya nyatakan sumbernya. Mohon maaf kalau ada yang berkecil hati. Sila beri teguran jika ada yang tidak betul. ^_^


Pengikut

Rabu, 14 Oktober 2015

Alamak Mell Demam. Stok PCM Hanya ada Royce

Mell demam suhu 39.2 telinga kiri dan 39.6 telinga kanan. Maksudnya high fever uwaaa... terpaksa bgi pcm jugak takut temperature makin naik atau mendadak naik.

Malangnya saya tak sempat restock pcm. PCM yg ada hanya dari Royce (semalam dpt tau pcm royce ditarik balik sebab mengandungi 6% ethanol yg tidak sesuai utk anak bwh 6 tahun). Dari info rakan whatsapp yg masih ingat matapelajaran kimia, dia kata yg bernama nol nol ni adik beradik alkohol. Gila kau nak bagi anak amik ubat mengandungi alkohol.

So macamne? Stok yang ada hnya pil pcm utk orang dewasa. Yup.. minta bantuan google utk tau jumlah pcm yg sesuai utk anak2.

Hasil google (maaf saya lupa sumber)
Utk pcm 120mg/5ml
5 Kg-usia dalam 2- 4 bulan -3 mL
6 Kg -usia dalam 3-5 bulan- 3.5 mL
7 Kg – usia dalam 3- 7 bulan- 4 mL
8 Kg – usia dalam 4-9 bulan -5 mL
9 Kg – usia dalam 10bulan -12 bulan- 5.5 mL
10 Kg – usia dalam 9 bulan -14 bulan – 6.mL
11 Kg – usia setahun -18 bulan – 6.8 mL
12 Kg – usia 15 bulan – 2 tahun – 7.5 mL
13 Kg – usia 21 bulan – 33 bulan - 8 mL
15 Kg – usia 3-4 tahun -9 mL
16 Kg – usia 4-7 tahun – 10 mL

Jadi berat mell 11kg perlukan 6.8mL = 163.2mg pcm.

Mcmne nak bahagi 1pil 500mg kepada 163.2mg ni? ((Garu kepala).

So, alternatifnya saya ambil 1/4 dri pil pcm + 1/8 dari pcm. Faham tak? Lupa amik pic masa potong2 pcm tu td. Tpi anggaran dpt la jumlah pcm yg diperlukan. Pil tu saya bancuh dalam air dan campur pati delima gulsan utk tawarkan rasa pahit. Saya bagi mell guna picagari. Disebabkan dia mamai2 mengantuk, dia tak tak tau pun pcm tu pahit. Kalau tak.. mau meraung. Huhu..

1 lagi info saya dpt daripada google... saya dapat tau pcm bertindak dalam tempoh 11minit. So masa update blog ni saya check semula suhu Mell. Syukur ada penurunan sikit kepada 38.9. Nampaknya lewat la tidur mlm ni. Nak jerlum si Mell sampai suhu normal dan sapu minyak bawang putih kat tapak kaki sebab mell mcm selsema sikit.

1 ulasan:

idzwa kamaruddin berkata...

err..makne nyer paracetamol yg biase bagi kat anak dari dulu ni ade alkohol la eh?adehhh mak...canne dah jadi darah daging :(