Salam Sejahtera dan Selamat Datang

Ini adalah blog peribadi. Apa yang saya tulis adalah dari pengalaman atau pendapat saya sendiri kecuali saya nyatakan sumbernya. Mohon maaf kalau ada yang berkecil hati. Sila beri teguran jika ada yang tidak betul. ^_^


Pengikut

Selasa, 4 September 2012

Bagaimana Nak Kesan Ovulasi

Bagi yang sedang ber TTC (try to conceive) memang selalu tertanya-tanya
bila tarikh ovulasi dan bagaimana nak kesan ovulasi?
Perlu saya ingatkan. Walaupun kita period tidak bermakna kita ovulasi pada circle tersebut.
Bunyinya macam pelik tpi ia adalah benar. 

Ovulasi adalah proses pengeluaran telur yg hanya matang untuk disenyawakan dlm tempoh 2-3 hari sahaja.
Tempoh 2-3 hari tersebut boleh dikesan dengan beberapa cara. 
Tapi dalam entry saya kali ni saya hanya menulis cara saya mengesan hari ovulasi saya.
Nota: Setiap orang adalah berlainan. Jadi, cuba faham badan diri sendiri.

Melalui kaedah Body Basal Themperatur (BBT).
Kaedah BBT ni adalah kaedah di mana kita mengesan tempoh ovulasi berdasarkan pattern suhu kita setiap hari. Kaedah ini mudah sahaja. Hanya perlukan sebuah termometer digital yg digunakan utk mengambil catatan suhu badan sebaik sahaja terjaga dari tidur di waktu pagi. Kaedah selanjutnya saya akan terangkan kemudian di lain entry.

White egg mucus
Cara mengesan white egg mucus ni agak susah dan terasa ngeri sedikit. :) 
Anda perlu menjolok sedikit ke dalam vagina bagi mendapatkan white egg mucus ni.
Macamana? Ada berani ka?
Rujuk sumber sini

Body signal
Untuk saya. Saya akan merasa sedikit sakit dan ngilu di bahagian ari-ari (rahim) setiap kali ovulate. Ada juga yang akan berasa sakit pinggang. Biasanya sakit berlarutan 1-5 hari. Makanya, dlm tempoh tersebut adalah tempoh yang sesuai untuk bersama suami. Seterusnya saya akan menghitung hari lebih kurang selama 2 minggu dengan penuh debaran sama ada period atau tidak. Sekiranya period. Maknanya belum sampai rezeki. Tempoh menunggu ni digelar 2 week wait. Kenapa mesti 2 minggu? Ini adalah kerana tempoh Day Pass Ovulation (DPO) adalah 2 minggu. Kita disarankan untuk membuat pregnant test sekiranya belum period walaupun sudah 16DPO.

11 ulasan:

:: Mrs.Eady :: berkata...

kene baca pelan-pelan utk baca dan kire ni...

dhr berkata...

tq for this info,Syl. selama ni duk igt mukus tu akan keluar & nmpak kesan kt panty liner. and i always wondering why lps hbs period sometimes rs sakit pinggang and sakit mcm cramp PMS maybe tgh ovulate la kot!

mrs.krie :O) berkata...

ko dah macam pakar sakit puan.... good, nanti ko bagi talk pasal ni..aku bagi talk pasal breastfeeding...kita wat blog....suke suke suke....

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P berkata...

hai sis, Yana baru singgah sini..
terima kasih untuk info ni. yana pun baru nak belajar buat

Hasmah berkata...

Info yg sgt berguna...boleh x sy nak share...tgh tolong member tuk preggy n kalau sudi sgh lah blog sy www.jomhealthywithme.blogspot.com tq

Adriana berkata...

thanx coz share info...sy pn merancang utk hamil

Adriana berkata...

thanx share info...sy pn merancang utk hamil

Tanpa Nama berkata...

terima kasih kerana bkongsi info yg bgus ni..saya pon tgh ngilu skang ni mayb tgh ovulasi kot..tap sy ada kputihan plk so segan nk bsama dgn suami..

Tanpa Nama berkata...

Terbaikkk la... terima kasih atas info yg diberikan amat berguna untuk diri saya... TQVM...

Tanpa Nama berkata...

Alhmdulillah jmpe jugk.. Risau jugk cz rse cramp perut ni smpai 4 5hri.ingtkn ade poblem laen.huhu..

puteri suria berkata...

Info yg bagus..