Salam Sejahtera dan Selamat Datang

Ini adalah blog peribadi. Apa yang saya tulis adalah dari pengalaman atau pendapat saya sendiri kecuali saya nyatakan sumbernya. Mohon maaf kalau ada yang berkecil hati. Sila beri teguran jika ada yang tidak betul. ^_^


Pengikut

Selasa, 7 Februari 2012

Risaunya Bila Anak Demam

Bila Syl check cuti.. buat-buat terkejut bila ternampak banyaknya cuti tak dirancang (cuti kecemasan).
Sedikit rasa tak best. Terfikir apa pulak apa bos kata dalam hati.
Maaf bos.. anak Syl selalu tak sihat.
Bulan lepas (Januari 2012) Syl cuti kecemasan 6 hari...
Bukan pi holiday. Tapi jaga anak tak berapa sihat.

-
-
Tengok tu.. badan panas 39.9 darjah. Sampai mata berair (bukan nangis).
Dah bagi paracetamol 120mg sebanyak 4ml masih tak jalan.
So Syl dan suami bergegas gi PPUM. Syl rasa nak nangis dah.
-
-
Sampai kat PPUM, doc kata badan panas sangat.
Dah bagi ubat pukul 6 ptg. Pukul 9 mlm masih panas. Malah suhu makin naik. takuttt..
-
-
Doc ajar cara sponging.
Bila suhu anak terlalu panas. Sentiasa sponging.
Jangan sesekali bagi mandi.. A BIG NO.. (doc yang kata) Nanti suhu makin tinggi.
Sponging dalam 1 jam. Atau sehingga suhu anak normal
Boleh bagi berkipas atau aircond (kalau ada).
Jangan pakaikan pakaian. cukup hanya pakai lampin.
Tengok syl.. serabutnya alahai..
-
-
(Selepas 1 jam)
taraa!!! Dak Arthur kata 'saya dah sihat'
Siap boleh baca menu.. nak mamam. kul 11 mama dan papa baru nak mamam.
Syukur. lega hati mama..
-
-

eh.. ni iklan kanak2 ribena dari kakak Easter.
Adik sibuk kena sponging.
Dia sibuk main.



7 ulasan:

agatstevie berkata...

Alalalala..cian baby Arthur sayang.. Enda ulih mandika enti demam endun? ayarrkk..Skye demam sarinya beriku mandi. lesson learn... stay cute & stay healty cayang!!!

Myluv - Syl berkata...

hi agata.. doc madah enda ulih. just sponging sentiasa. enti kitai ngejut meri mandi, badan baby akan bertambah panas. yalah. aku pun silap faham. memang bisi doc ngasuh mandi. tpi better ikut yg mana lebih selamat. just sponging pun dah memadai. sponging lama2 area ketiak, celah paha dan dahi.

:: Mrs.Eady :: berkata...

semoga semua kembali seperti biase...cepat ceapt sembuh syg..

OMR (Rose) berkata...

comelnya arthur! hugsssss

zuriani berkata...

hi cd-ing mummy..
i follow u.. :)

baru tahu baby demam tak boleh mandi..
sbb doc yg saya refer kata boleh mandi.mandi kan dgn air suam..
few artikel yg baca pun cakap boleh mandi..

Myluv - Syl berkata...

rose; thanks. makin besar. makin lain muka dia. tak tau ikut sapa.

zuriani; hi.. welcome. tu la. sebelum ni memang selalu jumpa doc dan doc soh mandi. tu yg kompius. tpi kalau sponging lebih selamat. kita buat je sponging. asalkan anak kita cepat sembuh.

CheNamNam@CNN berkata...

alahai tengok mater anak yang berkaca-kaca tuh rase sedihnyer dalam hateyy...

moga disaaat neh anakmu dah sembuh sepenuhnyer..tak tahan tengok anak-anak sakitt..sedih..:(


pstttt yunkkk oiiii susahnyer ko punyer word verification nehhh..meroyan kejap haku nak taip...hahahaha