Salam Sejahtera dan Selamat Datang

Ini adalah blog peribadi. Apa yang saya tulis adalah dari pengalaman atau pendapat saya sendiri kecuali saya nyatakan sumbernya. Mohon maaf kalau ada yang berkecil hati. Sila beri teguran jika ada yang tidak betul. ^_^


Pengikut

Jumaat, 12 Ogos 2011

Pemakaian Cloth Diapers Kali Pertama

hiii......
ehemmm... saya lagi.. Arthur Gate.
sebenarnya kakak pun ada yg nk diceritakan jugak.
tpi kasi chan kat saya. alaa.. kakak baik kan? kakak sayang adik kan?
hehee *tade niat nk buli kakak taw!*

ohh.. saya nk citer..
selain dari berlatih minum susu mama guna botol, saya jugak berlatih pakai cloth diapers (CD).
cloth diapers ni konsepnya sama cam pakai lampin kain zaman mama lahir dulu. hehe.
tpi sedikit canggih dan cantik dari mama punyee.. cian mama dulu..
kadang2 inek guna kain batik yg digunting dan dilipat2 jadilah lampin.
(wikipedia: inek = nenek)

1st time mama beli CD ni time saya umo 4 minggu dari mama payish.
kedai mama payish kat batu cave.
mama pilih sendiri CD utk saya sambil kendong saya..takut saya tercicir kot. hehe.
eh.. maknanya.. mama dah bawak saya jln2 sebelum habis pantang la ye.
takpe2.. utk saya jugak kan.

utk permulaan ni.
mama beli 11 keping CD dlu.
mulanya mama nak beli 20. tpi papa tegur.. papa kata baik beli 10 dulu dari pelbagai jenis.
baru la tau mana 1 yg ummmppphh..
so, mama decide beli 11 keping dari jenama coolababy , babyland, QQbaby, happybum dan rainbow.
huhuu.. 10 keping adalah plain colour. 1 je mama amik yg ada corak2..
mama kata yg plain colour lgi murah berbanding yg ada corak.

agak2 mana yg ummpphhh..?
bagi saya yg ummppphh tu memang penting. tapi yg paling penting ialah kena ada suntikan vaksin 'rajin'.. utk elak jangkitan penyakit 'm'.
boleh kan mama?
mama kata inilah idaman mama sejak lahirkan kakak dulu.
tapi kakak tak pakai CD pon.. sebab mama tak yakin dgn keupayaan vaksin 'rajin'.
kalini nampaknya mama serius.

ohh.. kalau pasal ummppphh tu.. lain entry saya cerita ye.
saya ngantuk ni.. saya tgh nenen kat riba mama. hehe. *mama yg taip.. semua tau kan?*
sila jamu mata dgn gambar saya pakai CD warna oren. aummmm!


3 ulasan:

-ummi uzma & muhammad- berkata...

wahhhh best2...aku pon cam teringin nak guna cd ni...tapi lom start2 lagi...sebab payah sket la kat umah kluang takde mesin basuh n muhammad berak standard 4x sehari...huhuhu...anak no 3 sok lah...hahahah..amboi2..jalan sebelum abes pantang eh...nakal yer

OMR (Rose) berkata...

budak hensem! =)

Myluv-Sylvia berkata...

ummi uzma & muhammad: pjgnye nama kamoo. nanti tmbah anak akn jdi bertambah pjg. haha.. aku buat permulaan ni dak arthur pakai siang je. dak arthur pun kuat yakyak. peepee pun kuat. pasal berjln time pantang.. nanti aku buat entry khas. kehkeh..

omr (rose): nk masuk blog kena la control macho... kata dak arthur. :D