Salam Sejahtera dan Selamat Datang

Ini adalah blog peribadi. Apa yang saya tulis adalah dari pengalaman atau pendapat saya sendiri kecuali saya nyatakan sumbernya. Mohon maaf kalau ada yang berkecil hati. Sila beri teguran jika ada yang tidak betul. ^_^


Pengikut

Selasa, 28 Jun 2011

Selalu Org Tnya.. Tak Penat Ke Naek LRT Setiap Hari??


Jawapan Syl sambil tersenyum = "Tak"
Meh Syl Citer Sikit..
Naik public transport bukanlah satu igauan ngeri. Kalau nak ngigau jugak. Nak buat camnoo..
Sekarang ni servis makin bertambah baik terutamanya rapid KL. rapid KL sila byr kos iklan syl ni.
Lain-lain tu.. Syl percaya akan dipertingkatkan dari semasa ke semasa.
Kalau tak. Takkan lah ramai yg sanggup naik public transport ye tak?
Syl dah naik LRT hampir 4 thn dah.. mcm2 ragam yuuu..
Gagah perkasa.. berkeras tak mo bawak kete ke pejabat. kaber line penakut drive kat KL kekdahnye..
Jimat banyak woo.. dan seperti yg selalu syl sebut dlm blog ni..
'syl ni kedekut orangnye'. gheeeeeee...

pepun.. jom zoom in rutin perjuangan syl hari2 yg dah mencecah 4 tahun.. zasssss!!!
-
-
mula-mula kena lalu kat bawah jambatan yg femes utk pegawai kerajaan cari ular.. opsss!
bnyk tikus yg sebesar kucing wooo..

-
-
-
kemudian terpaksa melalui lorong kecik ni.
kadang2 risau ranting kayu patah
kadang2 risau peragut or perompak
kadang2 risau si penyimbah asid
walaaa.. bukan kadang2 sebenarnya.. hari2 risau.. semoga syl sentiasa dilindungiNya
-
-
-
sampai kat Stesen LRT Pasar Seni.. mcm2 pemandangan
Terutama mat gian/pemabuk/peminta sedekah yg tido merata
takut ke??
-
-
-
jawapan: Tak
sebab sentiasa ada abang2 dan kakak2 polis yg meronda/lepak kat situ
see.. segak kan?
time syl amik gambar ni, dorang buat muka pelik. hahaha..
senyum bang,, senyum,, syl nk citer kat blog ni..
-
-
-
antara kemudahan.. ada lif
yg khas utk orang kurang upaya (OKU)
kenapa syl naik lif? ngaku OKU ke?
syl ni special case. lagipun kalau lif kosong.. naik je laa.. jgn bnyk fikir.
-
-
-
Antara OKU yang sama naik lif dengan syl.. ngheeee..
syl.. jaatnya kamooo panggil dorang OKU.

-
-
-
Sapa kata LRT sesak? Tengok tu.. tenang je. semua nampak sopan santun.
Termasuk syl.. hehehe..
-
-
-
Suasana dalam LRT sekitar pukul 5.30 petang.
Tidak sesak seperti yg kebanykan orang sangka.
Syl dpt tempat duduk.. ada insan perihatin.. terima kasih..
-
-
-
Banyak aktiviti selamat yang dibenarkan dalam LRT
Antaranya.. termenung/berangan
atau
belek2 losen mcm akak ni.. hehehe
atau.......
-
-
-
Layan tido macam mamat sebelah Syl ni. hehehe
Syllll.. kamoo memang jaat amik gambar dia!

So..
Masih ada yg fikir naik LRT tu penat ke?
Seronok sebenarnya.. so, jgn gerun kalau dgr somebody naik LRT pergi balik kerja.
Bagi yg sarat mengandung or OKU.. setakat ni. rasanya orang Malaysia baik hati..
Sentiasa ada tempat duduk diberikan..
Lagi???
Perjalanan 20 minit terasa sekejap je..
Duit poket pun selamat dari kena bayar duit minyak yg sentiasa naik harga.. opsss..
lagi2 statement orang kedekut.
hahaha..

12 ulasan:

:: Mrs.Eady :: berkata...

dah lame tak naik lrt..hurm....

ieda berkata...

huhuhhu kenangan masih di simpan di dlm hati :)

zuhaniz berkata...

hehehe...pn syl....saya dok putrajya pun naik bus juga pergi kerja jimat...dan best ....hahha....

-ummi uzma & muhammad- berkata...

aku ngah tunggu komuter siap sampai jb...pastu leh berulang jb-kluang naik komuter.....tu pon kalo masih di kluang dan sempat merasa...planning diorang 5 years...huhuhu...jangan kan kata suke naik public transport...jalan kaki pon kita suke kan syl?????

Tanpa Nama berkata...

bagi tempat tinggal yg ader kemudahan lrt dan feeder bus mungkin lah baik bagi kita menggunakannya tiap hari. Bagi kawasan yg jauh dan tak de kemudahan lrt dan bas, cmner? Takkan nak habiskan masa berjam utk public transport, sedangkan klu guna kereta sendiri dlm 30 minit dah sampai kl.

Myluv-Sylvia berkata...

Mrs.Eady: syl hari2.. uhukkss.

ieda: memang bnyk kenangan/pengalaman naik LRT. pahit/manis semua ada kan..

zuhanis: naik bas lagi bnyk cabaran. kalau kita asik fikir keburukan je. mesti tension. so, fikir yg baik2 saje.. kannn..

widy:
pasal jalan kaki tu.. suka. tpi cam bahaya sikit skrg ni. mcm2 ada.. so, pe kata kita jalan sambil buat2 gila.. ada org ganggu tak?

Tanpa Nama:
nak buat camne lagi. kena drive ler. syl teringat yg hasben syl penah dpt kuaters guru di Jalan Air Panas Setapak. cantik kuaters baru tu. Tpi hasben tolak sebab memikirkan syl still tak pass drive masuk KL. but next year kami pindah ke area Batu Cave. hnya ada komuter dan bas rapid KL. nanti syl kena tgk. mana lebih efisyen. naik public transport or drive je. kalau naik public transport pun amik masa berjam.. syl sendiri sanggup terketar-ketar drive (yg hnya amik masa 15 minit je gi opis. hehehe)

OMR (Rose) berkata...

hehehe...i dlu org slalu tanya "x penat ke ulang alik naik bas tiap2 hari?"...hahaha...penat mmg la penat kn...tp kalau drive lagiiiiiiiiiiiii penat...pastu abes duit kat travelling je...i pun kedekut gak syl...hehehe

Tanpa Nama berkata...

masalah juga bila kita dah ada baby dan anak2 yg perlu dihantar dan ambik di tadika dan nuseri. Takkan nak berangkut cmtu jer...cubalah bygkn dgn beg kerja kita, beg anak2 dan dukung baby serta pimpin anak2 yg lain. Fuhh! Pengurusan masa itu yg penting, dari bangun tido jam 5pagi - 8pagi. Kebanyakannya mama yg ditugaskan utk jaga bab anak2 nie..penat mmg lah penat naik kereta tapi masa kita boleh kawal sendiri nak sampai ofis, nuseri dan rumah pukul berapa. Klu single dulu mmg saya tiada masalah. Tetapi bila dah berkeluarga, kita terpaksa pilih persekitaran kawasan yg sesuai utk membesar dn mendidik anak kita. Mengapa kita perlu berkira sgt dlm hal kebajikan anak2 sedangkan ia mmg perlu untuk kebaikan bersama.

Myluv-Sylvia berkata...

Rose: uwaa.. u aritu memang penat. I tau..

Tanpa Nama: ermm.. OMR a.k.a Ros tu travel dari Seremban ke KL setiap hari naik bas. Dia pun ada anak jugak. Syl pun setiap hari hantar dak Ete ke taska. Kemudian drive ke stesen LRT. Tidak ada isu berkira dalam hal kebajikan anak2 disini. Kalau isu berkira dibangkitkan. Kenapa Ros sanggup travel naik public transport dari Seremban? pukul berapa Ros kena hntar anak dia untuk dia smpai pejabat sebelum pukul 8? ohh Ros.. syl jadikan u plak sebagai persampelan. hihii.. pinjam pengalaman Ros ye..

Servis public transport sekarang ni dalam proses utk dipertingkatkan. Syl faham bnyk tempat belum ada public transport yg bagus terutamanya di Sabah/Sarawak. Tidak salah kalau nak drive sendiri. Cuma mungkin suatu hari nanti kenderaan persendirian tidak dibenarkan masuk ke Town utk elak kesesakan.. :)

Tanpa Nama berkata...

Syl, OMR walaupun setiap pagi berulang alik dgn public transport ke tmpt kerja..syl ader tanyer dgn mendlm ker pengurusan anak dia sorang masa tu and what time dia ambik anak dia tiap mlm hari? Siapa yg uruskan sepenuhnya pergi antar ambik anak, dia atau suaminya??? Kan tak bawak kereta. Kesihatannya tak effect langsung ker dgn perjalanan yg pjg itu? I know her n from her blogs as well. Dia pun ader mengeluh itu ini.

I tak kata public transport not good at all...but when u only put it such in your way or situation. Seperti u shj yg bagus..yg x menggunakannya x bagus. Hello.. for long journey, yes kdg2 kami guna juga spt KTM.

Senang citer ader pro n con, if u single for one kids yes lah to use it every time every days. But when have 2 or 3 kids masa u manage tak sama. U can say spt di atas sbb u belum lalui lagi akan mungkin 3 bulan nanti akan lalui.

Tak perlu kondem lebih2...kalau
kita tak faham masalah org lain yg sememang tak sama rumit dgn masalah kita. Kita yang tak memikul beban sesuatu masalah mmg senang bercakap berkata...sbb kita tak rasai apa yg org lain rasai.

Berfikir dulu sebelum berkata2 ok..

shilafaizz berkata...

Syl, saya juga pengguna LRT tegar! sebab ape sebab naik LRT lebih cepat sampai ke opis berbanding i kene drive, jammed giler kott..i keje kat bangsar. paham2 je lah camne bangsar ni di waktu pagi dan petang.i drive dari rumah n park kereta di LRT kelana jaya dan naik lrt ke bangsar.sebelum gi keje drop anak di nursery dahulu.

kwn sy juga pengguna public transport dari seremban ke KL everyday. ade 3 anak. die kate lebih selesa naik bas, dalam bas leh tido...huhuu.pd sy sekurangnya dgn naik public transport leh elakkan jalan bertambah jammed kan..

Myluv-Sylvia berkata...

Tanpa Nama: maafkan syl kalau ada yg tersinggung. syl tak kondem sesapa. memang betul. cerita syl adalah berdasarkan sebelah syl saje. takde pulak syl kata mcm2 seperti yg dikata. hehehe.. syl publish komen Tanpa Nama utk tatapan umum dan mereka yg membaca akan menilai sendiri.. lagipun hnya Tanpa Nama yg terasa. kenapa ntah.. apapun. i'm sorry. huhu..

shilafaizz;
erm.. samalah.. syl pun drop anak ke nurseri dlu. tpi nanti syl pindah ke selayang. tak sure lagi condition macamana.. maybe naik LRT dah tak sesuai.