Salam Sejahtera dan Selamat Datang

Ini adalah blog peribadi. Apa yang saya tulis adalah dari pengalaman atau pendapat saya sendiri kecuali saya nyatakan sumbernya. Mohon maaf kalau ada yang berkecil hati. Sila beri teguran jika ada yang tidak betul. ^_^


Pengikut

Jumaat, 25 Mac 2011

Minggu Pertama Encik Papa Bergelar Seorang Pelajar

Kesian papa..
Dalam ramai kengkwn kat Sekolah dia yg dapat sambung study..
Hanya dia sorang yg dpt tempat paling jauh.
Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), Batu Pahat.
Walaupun kuliah maybe 2 minggu sekali.
Tapi jarak KL-Batu Pahat tu boleh tahannn..
Kelas Sabtu-Ahad dan Terpaksa bermalam.
So,, belanja pun boleh tahannn.. Duit minyak, tol, makan & hotel.
ermm.. ada yg cadangkan utk kami amik loan bank utk cover belanja..
tpi.. takpe. selagi terdaya. kami akan usaha simpan sendiri.. serik dah weiii..
teringat loan PTPTN mama masa study dulu masih dibayar. Ada lagi around RM13K.
tpi tanpa PTPTN.. mama tak dpt nak habiskan Diploma kann.
Masa degree plak.. mama bernasib baik. Rezeki Tuhan bagi..
Mama dpt biasiswa/pinjaman Kerajaan Negeri Sarawak.
Kenapa namanya Biasiswa/Pinjaman??
Sebab.. mama kena bayar 25% dari jumlah biasiswa keseluruhan.. laaa.. kena bayar gak ke?
hehehe.. takpe. 75% adalah biasiswa. lumayan tu.
tapi peliknya.. kenapa Kerajaan Negeri Sarawak taknak offer jawatan kat mama?
Kenapa Federal (Jabatan Perancang Bandar & Desa Semenanjung Malaysia) yg offer..
(itupun mama nak persoal ke?)
dah namanya rezeki mama utk bekerja di Semenanjung kannnn.. (taknk merungut)

kayy.. berbalik pada cite papa..
seawal 3 pagi mama bangun utk iron baju/seluar yg pelajar ni nak guna.
hahaha.. best kan ada wife. iron baju/seluar tak pelu risau.. kul 3 papa berdengkur lagi.
kul 4.. mama gerakkan papa.. soh mandi & breakfast. (mcm dak kecik je).
dalam 20 minit papa dah siap.. pas breakfast.. cayang2 mama & dak easter.. papa pun gerak.
perjalanan KL-Batu Pahat dalam 3 1/2 jam katanya.
(semoga Tuhan melindungi papa di perjalanan).
mama? pe lagi.. sambung tido. zzz..
so,, papa dijangka sampai kat UTHM around pkl 8 pagi.
terus masuk kuliah.. dan hari ni (sabtu) kuliah papa habis pukul 11 mlm.
alahai... penat la papa arini. dari 4 pagi - 11 mlm..
esok (ahad) kuliah abes kul 3.30 petang.
jadual yg sangat ketat.
Tpi takpe.. ALAH BISA TEGAL BIASA.
mama tetap bagi sokongan!
chaiyokkkkk!!!

2 ulasan:

dhr berkata...

course ape syl? saya lately terasa keinginan nk buat master tu membuak2!

risa berkata...

berjayanya seorang suami adalah atas sokongan isteri kan kan