Salam Sejahtera dan Selamat Datang

Ini adalah blog peribadi. Apa yang saya tulis adalah dari pengalaman atau pendapat saya sendiri kecuali saya nyatakan sumbernya. Mohon maaf kalau ada yang berkecil hati. Sila beri teguran jika ada yang tidak betul. ^_^


Pengikut

Khamis, 11 November 2010

Tahap Kepekaan Ujian Kehamilan dan Pengesanan Awal

Ujian Kehamilan Awal

ujian kehamilan HCG menentukan kehamilan melalui pengesanan hormon hCG (Human Chorionic Gonadotropin) dalam urin wanita. Dalam istilah teknikal, hCG adalah hormon glikoprotein yang disekresi oleh plasenta yang berkembang selepas telur disenyawakan dan tertanam dalam lapisan rahim.Secara klinikal, HCG diukur dalam seperseribu International Unit, atau MIU. Ujian kehamilan dengan sensitiviti 20 MIU / ml lebih sensitif dari ujian dengan 50 hingga 100 ml MIU /. tanda Test akan memaparkan seberapa sensitif ujian mereka menggunakan MIU sebagai unit standard untuk mengukur. Uji sensitiviti menyamakan dengan pengesanan awal - dan semakin rendah jumlah, ujian cepat boleh mengesan kehamilan. Ujian kehamilan yang paling sensitif dapat mengesan kadar hCG pada serendah 20 MIU - atau sekitar 8 hari selepas implantasi telur.

Bagaimana mahu mengetahui keputusan kehamilan dengan segera?

Jika seorang wanita hamil, jumlah hCG dalam tubuhnya akan menjadi sekitar 25 MIU di 10 DPO (hari ovulasi terkini), 50 MIU pada 12 DPO, 100 MIU di sekitar dua DPO minggu. Ujian darah boleh menentukan kehamilan serendah antara 5 hingga 10 MIU / hCG, meskipun dengan tahap 5 MIU.

Untuk pengesanan awal kehamilan, gunakan urin pertama pagi hari, sebagai sampel ini mengandungi jumlah hCG yang paling tertumpu. Jika anda menggunakan urin pagi pertama tidak mungkin, mengelakkan buang air kecil selama beberapa jam sebelum menggunakan ujian kehamilan. Sering buang air kecil - atau sampel dicairkan - dapat mengurangkan jumlah hCG dalam urin anda, campur dengan pengesanan awal.

Apa maksud garisan samar pada UPT?

Pada ujian kehamilan, ujian garis samar - atau band warna - biasanya menunjukkan keputusan positif, asalkan itu membaca dalam jangka waktu yang diberikan - atau masa reaksi uji (biasanya pada minit 5-10). Jika anda melakukan ujian kehamilan dengan baik dan membacanya dalam masa yang dicadangkan, maka garis samar dan lemah ini menunjukkan ujian kehamilan positif. Penjelasan untuk garis positif samar meliputi:

ujian mungkin terlalu awal selepas persenyawaan - yang hCG dalam tubuh anda mungkin tidak pada tahap yang mencukupi untuk mengesan uji. hCG ganda setiap dua hari, jadi tunggu dan uji lagi menggunakan urin pagi pertama.

Uji kepekaan yang berbeza. Sebagai ujian mengesan hCG pada tahap yang berbeza, garis samar pada satu kelainan uji boleh muncul sebagai garis kuat pada ujian MIU 20.

Urine dilusi. urin anda boleh dicairkan kerana sering buang air kecil atau pengambilan cecair. Pertama urin pagi dianjurkan untuk menguji kehamilan kerana ia mengandungi kehadiran yang paling tertumpu hCG.

1 ulasan:

Cinda... berkata...

so myluv? dah buat kali ke 2 ke ???

hihihi .. saje nak jd penyibok gak .. :)