Salam Sejahtera dan Selamat Datang

Ini adalah blog peribadi. Apa yang saya tulis adalah dari pengalaman atau pendapat saya sendiri kecuali saya nyatakan sumbernya. Mohon maaf kalau ada yang berkecil hati. Sila beri teguran jika ada yang tidak betul. ^_^


Pengikut

Selasa, 20 Julai 2010

Basal Body Temperature (BBT)

Syl dah lama tau pasal BBT ni. tapi baru serius buat bulan lepas :)
.... korang tau tak apa tu BBT?
Wokeh.. Syl akan terangkan secara ringkas ye..

(Petikan kata2 syl kat sebuah forum mengenai BBT)
BBT ni sebenarnya cara utk kita dptkan suhu badan bagi mendapat hari subur.
yela.. kita selalu perasan hari subur kita pada tarikh sekian, sekian.
rupanya tarikh lain.
dan kadang2 kita fokus bersama hubby 1-2 minggu pas period. tpi rupanya salah timing. tu yg susah lekat. (apapun sebenarnya belum sampai rezeki)
melalui BBT ni kita jadikan sbgai 1 usaha dan jadikan sebagai rutin/hobi.
kalau kita bergantung sgt dgn BBT kita leh jadi stress.. (say no to stress ye).

langkah memulakan BBT hanya perlukan 1 termometer digital.
amik suhu setiap pagi dlm pada jam yang sama + jgn buat aktiviti lain.
maksudnya buka je mata terus amik suhu.
masukkan dlm mulut. mudah. tido sekurangnya 3 jam. pastu buat
catatan suhu guna fertitlityfriend.com

K.. ni la graf BBT syl utk Bulan Jun yg lepas. sila2 cuci mata anda.



Ulasan BBT Bulan Jun:
Syl mula buat BBT Day 10 (D10) atau hari ke 10 dari hari pertama period.
Tarikh D1 ialah 5 Jun.
Perasan tak ada garisan putus2 merah tu?
Ha.. yg tu menandakan tarikh ovulate.
kalau buat catatan suhu guna fertilityfriend ia akan keluar automatik kalau ia detect kita dah ovulate.
means syl ovulate D14. tepat pada masanya kan.
wokeh.. masa ni la disarankan utk pasangan suami isteri yg mahukan anak utk bersukan..
kalau nak jarak anak pula.. jgn bersukan time ni ye..
Berbalik kepada graf syl tadi.
Selepas ovulate, suhu syl meningkat selama 13 hari - dipanggil DPO13.
DPO tu maksudnya Day Pass Ovulate
DPO yang normal mesti lebih panjang dari 10 hari.
Kalau kurang dari 10 hari akan dipanggil LPD @ luteal phase defect
luteal phase defect...dinding rahim x bsedia utk implant. isk isk iskkk..

oh.. sambung cerita..
DPO14 (2 Julai) suhu syl jatuh di bawah line merah. syl dah tau.. hari tu akan dijangka period menjelma. dan ianya tepat seperti yg diramalkan. maknanya circle syl bulan ni hanya 27 hari sahaja.
so, graf baru akan bermula..
2 Julai 2010 : Day 1 (D1)

lupa nak eksplain....
KALAU ANDA PREGNANT. SUHU ANDA AKAN KEKAL DI ATAS LINE MERAH * JIKA SUHU DI ATAS LINE MERAH MELEBIHI DPO19 - ANDA BOLEH BUAT UPT.. ERMMM.. CHAIYOKKKKK!!!!


2 ulasan:

-ummi uzma- berkata...

best plak baca ni...dah macam pakar peranakan dah ko ni.....gud info.....best2 baca...tapi kan...kalo ada anak besar uzma....tak sempat ambik suhu badan aku..dia dah ambik suhu badan dia dulu....hehehe ...pssttt...jangan lupa makan acid folic ngan epo...:O)

Myluv-Sylvia berkata...

hahaha,, ada ilmu sikit baik kita share kan? kalau ada anak kecik memang mencabar sikit. suhu tu kena amik jam yg sama dan kena tido tanpa gangguan sekurangnnya 3 jam. ... pepun thanks. acid folic tak dilupa.. epo pun aku amik... ada lagi tak? semua aku rasa nak telan je.. semoga cepat la Easter dpt adik. :)